Lappeenranta on ihmisläheisen teknologiamaakunnan veturikaupunki

13.11.2023 | Aluekehitys Lappeenranta on ihmisläheisen teknologiamaakunnan veturikaupunki

Kansainvälinen Lappeenranta on vihreän sähköistämisen kehto tarjoten tutkimus-, opetus- ja innovaatiovoimaa kestävän kehityksen teemoihin.

Lappeenrannalla on vetovoimatekijöitä, joista osa on tullut lahjana ja joista osan eteen on tehty paljon töitä. Saimaa saaristoineen, rikas historia idän ja lännen välissä sekä vieraanvaraisuus ovat tulleet pyytämättä, mutta osaaminen ja elinvoima ovat järjestelmällisen tekemisen tulos.  

Lappeenrannan kaupungin elinvoimajohtaja Ding Ma ei muista aikaa, jolloin Kaakkois-Suomi oli tunnettu perinteisestä metsäteollisuudesta. Se ei tarkoita, etteikö puunjalostusteollisuutta edelleen ole alueella, mutta sen ympärille on kasvanut aivan uudenlainen ekosysteemi, joka perustuu kestävään kehitykseen ja uusimpiin innovaatioihin.

-  Mielikuva itärajan periferiasta on jo kaukana todellisuudesta, Ma sanoo.  
- Kansainvälinen Lappeenranta on vihreän sähköistämisen kehto ja tarjoaa kestävän kehityksen teemoihin tutkimus-, opetus- ja innovaatiovoimaa ja samalla sujuvan elämän edellytyksiä Saimaan rannalla. 

Ma näkee muutoksen taustalla elinkeinoelämärakenteen monimuotoistumisen ja erityisesti kannustamisen yrittäjyyteen, kasvuun ja kansainvälistymiseen.  

- Kaupungin tehtävä on luoda edellytyksiä yrittämiseen, elämiseen ja menestymiseen, Ma sanoo.  
- Yksittäisten onnistumisten myötä verkostossa syntyy positiivista ilmapiiriä.  

Alueella olevien vahvojen prosessiteollisuuden toimijoiden vanavedessä on syntynyt erittäin laadukas alihankintaketju. Samaan aikaan teknologiaan ja innovaatioihin keskittyvät korkeakoulut ovat kehittäneet toimintaansa ja tuottavat paitsi laadukasta tutkimusta myös ratkaisukykyisiä osaajia alueen – ja miksei laajempiinkin -tarpeisiin. 

ding2Lappeenrannan kaupungin elinvoimajohtaja Ding Man visiossa Lappeenranta on 10 vuoden kuluttua itäisen Suomen elinvoiman veturi.

Pito- ja vetovoima tuovat elinvoimaa

Ma uskoo, että yrityksen sijoittautumispäätöksessä painotetaan kolmea asiaa, jotka ovat: sijainti, sijainti ja sijainti.  

- Perinteisen asiakaskeskittymäajatuksen sijaan haluamme Lappeenrannassa painottaa osaajakeskittymän tärkeyttä.  Alueella on osaajia niin perinteisiin kuin myös uusiin toimialoihin sekä ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin. Lisäksi vihreän energian kasvava kapasiteetti yhdistettynä toimivaan infrastruktuuriin tarjoaa hyvät peruselementit sijaintivertailussa. 

Kaupunki haluaa kuunnella tarkasti, mitä yrittäjät tarvitsevat. On selvää, että julkisen toimijan päätehtävä elinkeinoelämää ajatellen on luoda edellytyksiä yritystoiminnalle ja se tapahtuu parhaiten reagoimalla nopeasti. 

- Lappeenrannan kaupungin asiakaslupaus yrittäjälle on palvelu ”yhden luukun”-periaatteella ja yrittäjän asian käsittelyyn ottaminen kahden päivän kuluessa yhteydenotosta, Ma sanoo. 
- Se tarkoittaa, että yrittäjää ei jätetä odottelemaan, vaan vastaus siitä, miten ja kuka asian ratkaisee, annetaan nopeasti, parhaimmillaan paluupostissa. 

Seutujen erottautuminen on yhä tärkeämpää. Lappeenranta jatkaa erikoistumistaan kestävän kehityksen edelläkävijänä ja tuo tähän kehityssuuntaan mukaan niin yritykset, korkeakoulut, kuin myös alueen asukkaat. 

- Luomme kestäviä menestystarinoita rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen, Ma siteeraa kaupungin strategiaa.  
- 10 vuoden kuluttua Lappeenranta on itäisen Suomen veturi, joka vahvistaa rajaseutualueen elinvoimaa ja siten koko Suomen hyvinvointia ja turvallisuutta.