Aluekehitys Business Mill on erinomainen lisä kaupungin yrityspalveluille

Business Mill on yrityshautomo Lappeenrannan kampuksella

Lappeenrannan korkeakoulukampuksella Skinnarilassa sijaitseva Business Mill on ainutlaatuinen palvelu osaamispohjaisille yrityksille. Myllyssä haudotaan uusia businessideoita ja sparrataan jo olemassa olevia paremmaksi.

LUT-korkeakoulut ovat tuottaneet monia yrittäjiä ja liiketoimintaideoita, ja muun muassa suuri osa alueen start-up-yrityksistä tulee yliopistosta.

Kun suunnitelmissa on yrityksen perustaminen tai jo olemassa olevan yrityksen kasvu, kansainvälistyminen tai strategian sparraus, moni arvostaa asiantuntevaa apua. Juuri tähän tarpeeseen on syntynyt Business Mill -konsepti, joka on osa LAB-korkeakoulua ja siten näköalapaikalla niin tutkimukseen ja koulutukseen kuin liiketoiminnan osaamiseen.

Business Millin vetäjä Emma Latvala kuvaa viisihenkisen tiiminsä roolia nimenomaan yritysten tukijana.

- Me olemme yrityshautomo, joka tarttuu yritysten haasteisiin sen elinkaaren eri vaiheissa, Latvala sanoo.

- Alkutaipaleella sparraamme businessideassa, myöhemmin esimerkiksi laajenemiseen liittyvissä kysymyksissä. Meidän toimintamme tukee kaupungin järjestämiä yrityspalveluita ja meidän vahvuutemme on muun muassa läheisissä korkeakoulusuhteissa – niin henkisissä kuin fyysisessä.

Pieneksi organisaatioksi Business Mill saa hyviä tuloksia. Viime vuonna Myllyssä kävi 145 asiakasta, tuloksena oli 14 uutta perustettua yritystä. Yli puolet asiakkaista hyötyi kampusalueen osaamisesta – joko löytämällä osaajia tai saamalla apua esimerkiksi rahoitukseen, markkinointiin tai kasvuun liittyvissä asioissa. Yrittäjän rinnalla kuljetaan keskimäärin neljä kuukautta, eli mistään pikabriiffauksesta ei ole kysymys.

Tukea start-up- sekä kasvuvaiheeseen

Business Mill tekee läheistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Yksi tärkeimmistä on Lutes, eli LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden hallinnoiman yrittäjyysyhteisö.

- Lutesilla on paljolti samat tavoitteet kuin meilläkin, Latvala sanoo.

- Sekin haluaa lisätä tietoisuutta yrittäjyydestä ja kokoaa yrittäjyydestä kiinnostuneita ihmisiä yhteen. Business Mill pyrkii lisäksi madaltamaan start-upin alkuvaiheen esteitä ja konkretisoimaan ideasta liiketoimintaa.

Molempien organisaatioiden päämäärä on saada alueelle lisää yrityksiä ja nimenomaan kasvuhakuisia yrityksiä. 2022_avoimet ovet_3

Latvalan mukaan Lutes on erityisen tiiviisti mukana Business Millin start-up -vaiheen yrityspalveluissa.

- Pidämme oven kampukseen auki ja Lutes on mitä mainioin kumppani tavoittamaan opiskelijoita, Latvala sanoo.

- Meidän sijaintimme kampuksella ja sijainti LAB-ammattikorkeakoulun rakenteessa helpottavat yhteydenpitoa entisestään.

Palveluja annetaan myös englanniksi, sillä opiskelijajoukko on todella kansainvälistä. Enemmistö Business Millin starttiasiakkaista edustaa muuta kansalaisuutta kuin suomalaisia.

Start-up vaiheen, eli liiketoimintaidean ja sen kirkastamisen jälkeen yritys voi jatkaa seuraavaan, eli kasvun ja uudistumisen vaiheeseen. Luonnollisesti vain jompikumpi on myös mahdollinen.

- Kasvuvaiheen sparrauksessa keskitytään kasvun mahdollisesti tuomiin haasteisiin ja pohditaan, tarvitseeko yritys esimerkiksi rahoitusta, kuinka kasvavaa henkilömäärää hallitaan ja olisiko kansainvälistyminen mahdollista, Latvala kertoo.

Monipuolista ja verkottunutta yhteistyötä

Business Millin asiantuntija Jose Piironen kertoo, että ideoita ja siten myös asiakkaita tulee tasaisesti kaikilta opintosuunnilta.

- Varsinkin yliopistosta tulee paljon asiakkaita, jotka opiskelevat energia- ja sähköalaa ja heillä saattaa olla esimerkiksi näihin liittyvä innovatiivinen idea mielessä, Piironen sanoo.
- Korostamme tiimin ja tiimin rakentamisen merkitystä eri osaamisalueet huomioiden, sillä tämä antaa parhaat edellytykset yrityksen menestykselle. Business Millin kautta rekisteröidyt yritykset ovat lähes poikkeuksetta yhtiömuodoiltaan osakeyhtiöitä.

LUT-yliopistojen laajeneminen Lahteen on vaikuttanut myönteisesti myös Business Millin toimintaan. Muun muassa Lahdessa olevaa kiertotalouslaboratoriota on hyödynnetty alueen yrityskehittämisessä. Yhteistyötä tehdään laajasti.

- LAB tekee paljon esimerkiksi EAKR-hankkeita, joihin pyritään kiinnittämään asiantuntemusta molemmilta kampuksilta, niin opetuksesta kuin TKI-henkilöstöstäkin, Piironen sanoo.
- Siten yritykset hyötyvät talon osaamisesta parhaalla mahdollisella tavalla
- Lisäksi Lahden vahva osaamisalue – muotoilu – on kysyttyä myös meillä. Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että eteläkarjalaiset yritykset hyötyvät paljon myös Lahden osaamisesta.

Lahdessa ei ole omaa Business Milliä, mutta LAB-korkeakoulun Lahden kampuksella sijaitseva StartHub toimii uusien liikeideoiden kiihdyttämönä Lahden seudulle sijoittuville startupeille sekä tukeville yhteistyökumppaneille.

- Yhteistyö toimii hyvin niin Lahden kanssa kuin alueellisesti, Latvala sanoo.

- Meitä kaikkia yhdistää ”think bigger” -ajattelu, eli pyrimme saamaan alueelle kasvua.