Lappeenrantalaisen SpinDrive Oy:n magneettilaakerit laskevat elinkaarikustannuksia ja parantavat energiatehokkuutta

LUT-yliopiston tutkimustyön tuloksena syntynyt kansainvälinen SpinDrive Oy pitää pääkonttoriaan Lappeenrannassa. Sillä on toimisto myös Helsingissä, mutta kaikki valmistus on ulkoistettu.

SpinDrive Oy toimitusjohtaja Janne Heikkisen mukaan heidän yrityksensä missio on taistella ilmastonmuutosta vastaan magneettilaakereiden avulla. Lyhyeen lauseeseen mahtuu sekä innovatiivinen tuote että kunnianhimoinen energian ja luonnonvarojen säästäminen.

-    Tehokkailla magneettilaakereilla voidaan pidentää laitteiden huoltovälejä sekä parantaa prosessien energiatehokkuutta esimerkiksi turbokompressoreiden ja -puhaltimien moottoreissa, Heikkinen sanoo.

-    Aina kun voidaan käyttää vähemmän energiaa kuin ennen saman toiminnallisuuden tuottamiseen, ollaan matkalla kohti hiilineutraalimpaa tulevaisuutta. SpinDriven kehittämillä digitaalisilla laakereilla pystytään nostamaan sähkömoottoreiden pyörimisnopeutta, jolloin sama toiminnallisuus saavutetaan pienemmällä sähkön kulutuksella. Laakereita käytetään tyypillisesti prosessilaitteissa, joissa puhalletaan tai kompressoidaan kaasua, kuten ilmaa. Toinen innovaation etu on se, että elektronisella ohjaimella varustetut laakerit leijuttavat pyörivää akselia, jolloin toimintaympäristö voi olla täysin öljytön. Tämä tekee tuotteesta entistäkin ympäristöystävällisemmän ja sopivan niihinkin prosesseihin, joissa öljytön toimintaympäristö on ehdoton vaatimus. Yritys arvioi jatkuvasti myös oman toimintansa hiilijalanjälkeä.

-    Keräämme jatkuvasti dataa yhtiön välittömistä sekä välillisistä ympäristövaikutuksista, joihin olemme asettaneet myös mitattavat tavoitteet. Vaikka yritys tekee ratkaisuja prosessiteollisuuteen, on itse työ enimmäkseen ohjelmointia ja suunnittelua. Tuotteet valmistaa alihankintana kattava kotimainen ja eurooppalainen sopimusvalmistajaverkosto.

Yliopistoyrityksestä merkittäväksi tekijäksi

SpinDrive perustettiin vuonna 2015, kun neljä LUT-yliopistosta valmistunutta suurnopeustekniikan osaajaa yhdisti voimansa. Samoihin aikoihin Heikkinen teki yliopistolle väitöskirjaa ja veti sen ohessa Tekesin (nykyisin Business Finland) rahoittamaa TUTL-projektia.

Janne Heikkinen Spindrive Oy:n toimitusjohtaja

-    Se projekti oli alkusysäys SpinDrivelle, muistelee Heikkinen.

-    Saimme TUTL-hankkeesta niin paljon tietoa, että uskalsimme heittäytyä yritykseen mukaan. Teimme projektin puitteissa markkinatutkimuksen, jonka tulokset puolsivat tuotteen kaupallistamista. Sille oli olemassa selkeä tarve.  Yksi neljästä perustajajäsenestä siirtyi täysipäiväiseksi työntekijäksi vuoden 2017 alkupuolella tavoitteena kerätä ulkopuolista rahoitusta. Rahoitusta tarvittiin muiden osaomistajien palkkaamiseen. Rahoituksen mahdollistama kaikkien perustajien täysipäiväinen panos potkaisi kaupallisen toiminnan kunnolla liikkeelle, vaikka SpinDrive tekikin pientä liikevaihtoa jo perustamisestaan lähtien.Kaikki neljä LUTin kasvattia ovat pysyneet yrityksessä kuluneet kahdeksan vuotta ja peräti kolme heistä asuu edelleen Lappeenrannassa. Yksi on siirtynyt Helsingin toimistoon, jossa tätä nykyä majailee noin puolet yrityksen 15 henkilöstä. Janne Heikkinen on yksi Lappeenrantaan jääneistä.

-    Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta, joten siirtyminen Lappeenrantaan ei ollut kovin suuri hyppy aikoinaan opiskelujen alkaessa, hän sanoo.

-    Vuosien mittaan arki on muotoutunut tänne. Lappeenrannan rauha, palvelut ja suht edulliset elinkustannukset sopivat Heikkiselle. Hinkua muualle ei ole yrityksenkään suhteen, sillä hyvä yhteistyö LUT-yliopiston kanssa pitää huolen osaajista sekä tutkimuksesta ja siihen liittyvistä kehityshankkeista.

-    Meillä käytetään työkielenä englantia, sillä edustettuna on tällä hetkellä viittä eri kansallisuutta. Työntekijöille sujuva englanti on ehdoton vaatimus, toisen kielen hanskaaminen on plussaa, mutta sen ei tarvitse olla suomi. Kaikki Lappeenrannassa työskentelevät osaajat ovat LUTin alumneja, Heikkinen sanoo.

-    Toimistomme sijaitsee IVH Kampuksella, kivenheiton päässä LUTin kampukselta, ja koska täällä on muitakin kansainvälisiä teknologiayrityksiä, olemme löytäneet kaikin puolin sopivan toimintaympäristön.

Kohti isompia markkinoita

Lappeenrannan lisäksi töitä tehdään Helsingin konttorissa. Lisäksi SpinDrive on perustanut Saksaan tytäryhtiön ja palkannut sinne yhden henkilön pysyvästi. Saksa on selkeä päämarkkina maantieteellisesti, pienissä ja keskisuurissa perheyrityksissä on mieletön potentiaali hyödyntää SpinDriven laakereita. Toistaiseksi kaupallinen toiminta keskittyy pääasiassa Suomeen ja Eurooppaan.

-    Meillä on eriasteisia tunnusteluja myös Yhdysvaltoihin sekä Aasiaan. Tarkoitus on rapsutella vähän pintaa ja tutkia markkinoita ennen isompia peliliikkeitä, Heikkinen sanoo.

-    Yrityksemme on vielä sen verran pieni, että emme voi yksinkertaisesti irrottaa tarvittavia resursseja vielä suureen valloitukseen. Riskit kasvavat etäisyyden kasvaessa. Kysyntää laakereille kyllä on, sillä niitä käyttävää teollisuutta on ympäri maailmaan.

-    Tuotteemme sopii käytettäväksi useilla eri teollisuuden aloilla pienissä ja isoissa sovelluksissa, Heikkinen tähdentää.-    Näemme edessä suuret mahdollisuudet, mutta pidämme pään kylmänä ja mietimme liikkeet ja rahoituksen tarkkaan. Toistaiseksi usko SpinDriven tuotteisiin on riittänyt ja sijoittajat ovat olleet kiitettävän kiinnostuneita yrityksestä.

-    Saimme äskettäin 3,8 miljoonan euron rahoituksen yksityisiltä sijoittajilta yrityksen osakkeita vastaan. Suurin osa rahoituksesta tuli ulkomailta.

-    Ulkomainen rahoitus on kaksipiippuinen juttu. Lyhyellä aikajanalla ulkomailta tuleva raha tukee Suomen talouskasvua, mistä olen äärimmäisen iloinen ja ylpeä. Pitkässä juoksussa mahdolliset menestyksen hedelmät kuitenkin karkaavat osittain rajojen ulkopuolelle, Heikkinen päättää.

 

Lisätietoja: SpinDrive Oy
Janne Heikkinen,
toimitusjohtaja
p. 0400 464 823