Luonnossa ei ole jätettä:

Fiber-X etsii luonnonkuiduista korvaajaa muoville

 

Lappeenrannan kainalossa Lemillä sijaitseva Fiber-X Finland Oy perustettiin vuonna 2019. Toimitusjohtaja paperitekniikan diplomi-insinööri Mikko Ruuska ehti reissata 15 vuotta ympäri maailmaa paperikoneita optimoimassa, kunnes päätti, että on aika tehdä jotain muuta. Hän perusti yrityksen yhdessä kolmen muun partnerin kanssa, hankki Lemiltä tehdastilan ja asensi sinne 30 metriä pitkän koepaperikoneen, jonka sai Ruotsissa työskentelevältä kollegaltaan. Lemin teollisen pilotoinnin laitoksella kehitetään ja testataan uusia materiaaleja, reseptiikkoja, prosesseja ja teknologioita bioteollisuuteen.

Fiber-X:n tavoite on kova: Ruuska joukkoineen haluaa uudistaa tulevaisuutta maailmanluokan biokuituosaamisella. Hänen mottonsa on, että luonnossa ei ole jätettä, vaan se tuottaa mitä moninaisimpia kuituraaka-aineita, joilla voidaan korvata puuselluloosaa muovin ja monen muun tuotteen raaka-aineena. Innovaatioissa ja materiaaleissa ei tunneta rajoja.

- Sellukuidun korvaajina voidaan käyttää jätettä, kuten olkea, sekä nopeasti kasvavia agrokuituja, esimerkiksi hamppua, pellavaa ja pajua. Meitä kiinnostavat myös teollisuuden sivuvirrat raaka-ainelähteenä, Ruuska sanoo.
- Uudet teknologiat ja konseptit mahdollistavat skaalautuvia, luonnon inspiroimia ratkaisuja, joilla säästetään maapallon resursseja. 

Ketterää pilotointia, tuotekehitystä ja koulutusta

Fiber-X:n liiketoiminta koostuu engineeringistä, eli biolaitosten suunnittelu- ja konsultointitöistä sekä koulutus-, rakennus- ja pilotointipalveluista. Lisäksi yritys tekee sekä omaa tuotekehitystä että tarjoaa sitä muille. Ruuskan mukaan engineeringin osuus tulovirroista on noin 70 %. mutta Lemillä käydään ahkerasti myös kouluttautumassa sekä testaamassa uusia materiaaleja ja prosesseja laboratorio- ja pilottimittakaavassa.

MikkoLI2

- Olemme hyvässä tilanteessa siinä mielessä, että Euroopassa on nykyisin hyvin vähän pilotointiin ja testaukseen sopivia linjoja, Ruuska sanoo.
- Me olemme pieni ja ketterä ja se on meille ehdoton etu. 

Pilotointia voi sinänsä tehdä missä vaan ja Ruuska on huomannut, että Lappeenrannan seudulla se on helppoa: LUT-yliopisto ja merkittävä puunjalostuskeskittymä takaavat niin osaamisen kuin asiakkaat. Fiber-X:n koepaperikoneelle voi viedä kaikkia kuituja ja siten asiakkaat ja projektit ovat mitä moninaisimpia. 

Yksi merkittävä motiivi työlle, jossa etsitään korvaavia tuotteita muoville ja puupohjaiselle sellulle, on luonnollisesti halu taistella ilmastonmuutosta vastaan.

- Koemme, että vaihtoehtoisten regeneratiivisten kuituratkaisujen kehittäjänä Fiber-X on mitä parhain esimerkki innovaatiosta ja kestävästä kehityksestä, Ruuska sanoo. 
- Meillä on paljon asiantuntemusta agrokuitu- ja puupohjaisten tähteiden muuttamisesta arvokkaiksi materiaaleiksi ja luonnon suojelun lisäksi se tuo uusia ulottuvuuksia koko teolliseen ja totuttuun biotalouteen.

Ruuska myöntää auliisti, ettei Fiber-X ole tekemässä tätä muutosta yksin, vaan Nature inspired fiber solutions – sloganin myötä Fiber-X toimii edelläkävijänä, kun ekotehokkaita innovaatioita suunnitellaan maailmalle yhteistyössä verkostojen ja toimijoiden kanssa.  

Tulevaisuus on koko maailma Lemiltä käsin

Reissuvuosien jälkeen Lappeenrannan seutu tuntuu mahtavalta paikalta.

- Meille Etelä-Karjala oli luonnollinen valinta, Ruuska sanoo.
- Täällä on hyvät kulkuyhteydet joka paikkaan ja paljon toimivaa teollisuutta. Lisäksi meitä ajaa eteenpäin hyvä toimintaympäristö ja ennen kaikkea kotiseudun yrittäjyyden ja elinvoiman kehittämisen tahto.

Fiber-X päädyttiin perustamaan Lemille, sillä Lappeenrannasta ei perustamisvaiheessa löytynyt sopivaa toimitilaa. Ruuska on hyvillään siitä, että Lemillä heillä on käytössä kaksi toimivaa hallikokonaisuutta ja ympäröivillä tyhjillä tonteilla on lisää edullista tilaa pilotointitoiminnan laajentamiseksi tulevaisuudessa.

Matkustaminen ei luonnollisesti ole kokonaan loppunut, vaikka työpaikka periaatteessa onkin vakio. Monet asiakkaat ja muut sidosryhmät löytyvät aika pitkienkin matkojen päästä.

- Parhaillaan on monta projektia menossa. Tutkimme muun muassa ananas- ja vehnäkuidun käyttöä uutena raaka-aineena ja nämä hankkeet vievät ympäri maailmaa – Vietnamiin, Ranskaan, Lähi-itään ja Pakistaniin. 

Ainakin toistaiseksi Ruuska kuitenkin näkee, että Fiber-X pysyy Lemillä ja kehittää sekä tuotteistaa globaalisti skaalattavia, muovia korvaavia materiaaleja sekä biolaitoskonsepteja agrokuituja hyödyntäen sieltä käsin.

- Yritys elää vahvan kasvun vaihetta ja meillä on ambitiot korkealla, Ruuska sanoo.
- Tavoittelemme tulevina vuosina läpimurtoa agrokuitujen sekä eri teollisuuksien jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämisessä uusissa materiaaleissa ja tuoteryhmissä, muun muassa pakkauksissa ja tekstiileissä.

Liikevaihdon kasvusta n. 70 % tulee EPCM engineering (suunnittelu, hankinta, rakentamisen johtaminen) ja biolaitosprojekteista, n. 20 % teollisesta pilotoinnista ja teknologiakehityksestä ja loput materiaalitutkimuksesta ja laboratoriotason testauksesta. Tämä elinkaarimallin tarjonta on kilpailuetu, joka erottaa yrityksen muista alan toimijoista.

- Vuoden 2024 aikana liiketoiminta keskittyy kasvun hallintaan ja markkinoiden rakentamiseen Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa, Ruuska sanoo

- Toisaalta viime vuonna olimme mukana suunnittelemassa ja rakentamassa Nordic Bioproducts Groupin uutta mikrokiteistä selluloosaa tuottavaa tehdasta Lappeenrantaan, eli kyllä töitä löytyy läheltäkin. 

Toimitusjohtaja on tyytyväinen yhteistyöhön Lappeenrannan kaupungin kanssa. Toki taloudellinen tuki innovatiiviselle, yrittäjähenkiselle kasvuyritykselle olisi aina plussaa, mutta elämä on opettanut, että esimerkiksi EU- ja muiden tukien hakeminen on pitkäjänteistä työtä. 

- Tärkeintä on, että Etelä-Karjalan ekosysteemin elinvoiman kehittämisen parissa toimivien eri tahojen keskinäiset roolit ja yhteisen tekemisen tavoite on kristallinkirkkaana kaikkien mielessä, Ruuska summaa.

Tutustu yritykseen täällä:
www.fiber-x.fi

Kuuntele Business Lappeenranta -podcastin jakso, jossa Mikko Ruuska on vieraana.