Danfoss Editron kasvaa Lappeenrannassa

Tehokkaita voimansiirtojärjestelmiä raskaan kaluston ajoneuvoihin, työkoneisiin ja merialuksiin toimittava Danfoss Editron on toiminut Lappeenrannassa jo vuodesta 2009.

Jo 90 vuoden ikään ehtinyt tanskalainen perheyritys Danfoss työllistää yli 40 000 ihmistä ja toimii yli 100 maassa.  

Yksi maista on Suomi. Ja Suomessa Danfoss Editronin tehtaat ja pääosa henkilökunnasta on Lappeenrannassa.  

Tehokkaita voimansiirtojärjestelmiä raskaan kaluston ajoneuvoihin, työkoneisiin ja merialuksiin toimittava Danfoss Editron on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2009 nimellä Visedo. Nimi muuttui, kun yritys siirtyi kahdeksan vuotta myöhemmin - vuonna 2017 - Danfoss-konsernin omistukseen. 

Visedo oli aikoinaan saanut alkunsa LUT-yliopiston tutkimuksen pohjalta ja sama osaaminen on edelleen tärkeä ankkuri yritykselle. Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Tero Järveläinen kertoo, että Lappeenrannan lisäksi Danfoss Editronilla on Suomessa toimintaa nykyisin muillakin paikkakunnilla. Yrityksen toiminta on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana kymmenkertaiseksi ja Lappeenrannan yksikkökin viisinkertaiseksi. Nyt on edessä uusien toimitilojen ja kenties myös uuden tehtaan rakentaminen Lappeenrantaan. Uutinen julkaistiin syyskuussa. 

- Lappeenranta on meille tärkeä paikka osittain historian mutta myös osaajien takia, Järveläinen sanoo. 
- Sekä LUT-yliopisto että LAB-ammattikorkeakoulu ovat tärkeässä asemassa, kun etsimme uutta työvoimaa ja pyrimme saamaan opiskelijoita jo hyvissä ajoin harjoitteluun ja opinnäytetyötä tekemään.

Järveläinen mainitsee erityisesti yliopiston maineikkaan sähkötekniikan tutkimuksen ja opetukseen, joka keskittyy juuri Danfoss Editronille tärkeisiin aiheisiin. 

- LUTin kärkiä ovat kestävään kehitykseen, energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen liittyvä osaaminen ja sen pilotointi, hän sanoo. 
- Juuri nämä samat asiat ovat olleet meillä keskiössä jo pitkään. Uskomme, että vihreä sähkö tuo lisäarvoa ja uskoa tulevaisuuteen, kun se yhdistetään yrityksen tuotteisiin. 

Järveläinen iloitsee myös siitä, että LAB-ammattikorkeakoulu aikoo aloittaa sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksen Lappeenrannassa ensi syksynä.

Korkeakouluosaamiselle on paljon kysyntää yrityksen korkean teknologian tuotteiden suunnittelussa. Danfoss Editron valmistaa Off- ja On-Highway sekä meriteollisuuden markkinoille tarkoitettuja hybridi- ja täyssähköisiä voimansiirtojärjestelmiä, jotka perustuvat Editronin omaan ainutlaatuiseen synkroniseen reluktanssiavusteiseen kestomagneettiteknologiaan. 

Lappeenrannassa on tilaa  

Lappeenrannassa yrityksellä on tällä hetkellä töissä noin 150 henkilöä, joista noin kolmannes työskentelee lentokentän lähellä olevassa tehtaassa. Osa henkilöstöä istuu Skinnarilassa, mutta jos ja kun uusi investointi saadaan päätökseen, sijoittuu koko henkilökunta samaan paikkaan.   

Tällä hetkellä Danfoss Editronin tuotantotilat ovat Lappeenrannan Yritystilan omistamassa vuokrahallissa. Tero Järveläinen sanoo, että kaupungissa on mukavasti tarjolla erilaisia tiloja ja tarvittaessa voidaan neuvotella uusista ratkaisuista joustavasti. 

- Lappeenrannassa on hyvin tilaa yrityksille ja hinnatkin ovat kilpailukykyisiä, hän sanoo. 
- Tilalla on täällä myös toinen merkitys: kaupungissa on väljyyttä myös henkilökohtaiselle elämälle ja erilaisia asumisvaihtoehtoja on saatavilla runsaasti ilman, että koko palkka menee lainanmaksuun. Jos pitää järvimaisemasta ja rauhallisesta ympäristöstä, Lappeenranta on mitä parhain paikka. 

Voimakkaasti kasvanut emoyhtiö Danfoss tukee Editronia sen kasvussa. Yksikkönä Lappeenranta on luonnollisesti paikallinen ja oman historiansa tuote, mitä Järveläinen pitää rikkautena. 

- Aiemmin mainittu työvoiman saanti, kohtuullinen alihankintaverkosto, turvallinen ympäristö sekä sopiva kustannustaso puhuvat kaikki täällä pysymisen puolesta, hän sanoo. 

- Vaikka meillä onkin Suomessa hyvä asiakaskanta, ovat meidän markkinamme globaalit, mikä tarkoittaa toisaalta tehokkaita logistiikkaketjuja ja toisaalta valmistuksen hajauttamista. Tällä hetkellä Danfoss Editronilla on tuotantoa myös Tanskassa, Kiinassa sekä Yhdysvalloissa. 

Kysyttäessä, miltä maailma näyttää viiden tai viidentoista vuoden päästä, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja tyytyy arvailemaan maltillisesti.  

- Ihan varmaa on, että sähköistyminen – erityisesti vihreä sellainen – jatkuu nopeana. Luultavasti yrityksemme kasvaa huomattavasti ja tuotekehitys jatkuu edelleen, hän sanoo. 
- Uskon, että rekkojen ja kuorma-autojen sähköistyminen lähtee pian kunnolla käyntiin, sillä jo nyt Volvo on tuonut markkinoille ensimmäisen sähkörekkansa. Mikä vaan on mahdollista! 

 

Lisää: 

Tero Järveläinen, Director R&D, Danfoss Editron  
puh. 040 7080 314, tero.jarvelainen@danfoss.com