Agrokuiduilla tarkoitetaan yleensä maataloudesta peräisin olevia kuidun lähteitä, kuten olkea, maissinvarsia tai hamppua. Esimerkiksi oljesta saatava kuitu voi tulevaisuudessa olla pääraaka-aine tuotteissa, jotka nykyään tehdään muovista.
– Teemme hyvää maapallolle samalla, kun luomme merkittävää liiketoimintaa hiilineutraalisti, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Mikko Ruuska.
Fiber-X Finland palvelee erityisesti bioteollisuutta tarjoamalla puitteet tuotetestauksille. Lisäksi se tarjoaa yrityksille myös koulutusmahdollisuuksia ja oppilaitoksille tutkimusmahdollisuuksia Lemillä sijaitsevassa pilotointi- ja koulutuskeskuksessaan.
– Pilotoinnissa positioimme itsemme laboratoriomittakaavan ja kaupallisen skaalan välimaastoon: autamme asiakkaitamme tuottamaan heidän omiin tuotekehitysprojekteihinsa rullatavaraa järkevällä kustannuksella.
– Asiakkaamme kehittävät muun muassa biopohjaisia pakkausmateriaaleja, molekyylien läpipääsyä estäviä barrier-materiaaleja sekä uusia tuotantoprosesseja, hän jatkaa.
Yrityksellä on käytössään yli 30 asiantuntijan verkosto, josta löytyy osaamista vaativiinkin tutkimus- ja kehityskokonaisuuksiin.
– Pystymme todistetusti toimittamaan vaativaa tuotekehitystä: olemme olleet mukana kehittämässä asiakkaidemme liiketoimintaa yli sadassa projektissa vuodesta 1999 lähtien.
Lähivuosina Fiber-X laajentaa toimintaansa Lappeenrantaan, jonne rakentuu pajun käyttöön pohjautuva biolaitos. Pajusta on tarkoitus valmistaa antiviraalisia kemikaaleja, biokomposiittia sekä kasvualustaa.
Lisäksi yritys suunnittelee Pohjois-Pohjanmaalle biolaitoskonseptia, joka mahdollistaa biohiilen ja viskoosikuidun hiilineutraalin tuotannon hamppua hyödyntäen.
– Lähdemme kaupallistamaan uutta tuotantoa globaalisti ulkoisten partnereiden kanssa.
Fiber-X Finland Oy on vuonna 2019 perustettu yritys, joka kehittää itse ja yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa vaihtoehtoisia lähteitä metsästä saatavalle sellukuidulle. Yrityksen pilotointi-, koulutuskeskus sijaitsee Lemillä. Fiber-X Finlandilla on sisaryhtiö Ruotsissa.