Artikkelit

Suomen Vetylaakso pyrkii kohti vetytaloutta verkostoitumalla ja edistämällä uusiutuvan energian saantia

Kirjoittanut Invest In Etelä-Karjala | 14.11.2023

Suomen Vetylaakso ry perustettiin vuoden 2023 alussa edistämään uusiutuvaa energiantuotantoa ja vetytaloutta. Vaikka yhdistyksen toimisto sijaitsee Lappeenrannassa, on se herättänyt suurta kiinnostusta Etelä-Karjalan lisäksi myös Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa sekä Loviisan seudun kunnissa, yrityksissä ja kehitysyhtiöissä. Yhdistyksessä on tällä hetkellä yli 30 jäsentä, joista yli puolet on yrityksiä

Vetylaakson toimitusjohtajana lokakuussa aloittaneen Jami Holtarin mielestä vihreän vedyn, eli uusiutuvalla energialla, kuten aurinko- ja tuulienergialla, vedestä tuotettavan vedyn, tuotanto on avain tulevaisuuden energian saantiin. Fossiilisista polttoaineista luopuminen tekee prosessissa tarvittavan sähkön tuottamisen päästöttömäksi. Merkittävää on myös se, että energianlähteenä toimivaa vetyä voidaan varastoida, mikä on ollut haasteellista tähän asti.

- Itäisessä Suomessa meillä on hyvät mahdollisuudet hyödyntää uusiutuvaa energiaa, sanoo Holtari.


- Meillä on meneillään useita aurinkovoimahankkeita ja teemme koko ajan eri viranomaisten kanssa töitä tuulivoiman lisäämiseksi. Toistaiseksi rajan tuntumassa olevat Puolustusvoiman tutka- ja sensorijärjestelmät ovat estäneet laajan tuulivoiman käytön.

Yhdistys perustettiin tutkimuksen pohjalta

Holtarin visio perustuu LUT-yliopiston vuonna 2022 tekemään tutkimukseen, jossa selvitettiin vetytalouden tulevaisuusskenaarioita Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

-Tutkimus tehtiin Joensuun, Kiteen, Imatran, Lappeenrannan, Kouvolan, Kotkan ja Haminan kuntien sekä alueellisten kehitysyhtiöiden toimeksiannosta.
- Siinä kävi kiistatta selväksi, että alueella on merkittävää potentiaalia uusiutuvan sähkön tuottamiseksi sekä myös paljon bioperäistä hiilidioksidia. Nämä molemmat ovat keskeisiä raaka-aineita uusien Power to X-tuotteiden kehittämisessä.

Tutkimus vahvisti olemassa olevia suunnitelmia perustaa alueelle vetytalouteen keskittyvä toimija ja yhdistys perustettiin nopeasti, jotta käytännön työhön päästiin heti käsiksi.

-Idea oli koota yhteen kaikki vetytalouden toimijat, Holtari sanoo.
- Yhdistykseen ovat tervetulleita yrittäjät, tutkimuslaitokset ja julkiset organisaatiot. Toivomme, että voimme yhteisvoimin edistää vetytaloutta erilaisten hankkeiden ja tapahtumien avulla sekä yksinkertaisesti lisäämällä tietoisuutta eri sidosryhmissä.

Työ ei ole helppoa, niin kuin uuden luominen ei yleensäkään ole. Vihreän vedyn käyttöönottoon liittyy paljon ratkaistavia kysymyksiä, joista perustavaa laatua on esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisen esteiden poisto itäisessä Suomessa.

Esteet on tehty voitettaviksi

Lappeenranta sijaitsee noin 40 kilometriä Venäjän rajalta ja geopoliittinen sijainti aiheuttaa päänvaivaa tutkien takia – ne estävät tuulivoiman rakentamisen rajan läheisyyteen. Holtari kertoo, että ongelmaa pyritään ratkaisemaan eri foorumeilla, mutta toistaiseksi asia on ratkaisematta.

- Puolustusvoimien huoli on tietenkin ymmärrettävää, Holtari sanoo.
- Tosiasia kuitenkin on, että tuulivoimassa olisi miljardien investointipotentiaali ja tässä tilanteessa melko suuret alueet Suomessa jäävät kokonaan ilman tuulivoiman tuomia vihreän sähkön ja vedyn mahdollisuuksia.

Holtari muistuttaa, että tuulivoimaloista aiheutuvia tutkahaasteita on muuallakin kuin Suomessa. Monissa maissa näihin ongelmiin pyritään aktiivisesti etsimään teknisiä ratkaisuja. Näin ollen nämä esteet varmaan pystytään voittamaan Suomessakin.

Myös aurinkovoiman rakentaminen on paikka paikoin vastatuulessa.

- Kriittisesti suhtautuvat kokevat, että aurinkovoimalat ovat uhka, mikäli ne rakennetaan luonnon kustannuksella esimerkiksi metsiin tai suoalueille ja siksi paikkoja pitäisi etsiä joutomaista tai ihmisen jo valloittamilta alueilta, Holtari kertoo.
- Aurinkovoimaa rakennetaan kuitenkin Suomessa kiihtyvää tahtia ja myös siihen liittyviä haasteita ratkaistaan monella tasolla.

Toimitusjohtaja on varma, että Suomen Vetylaakso ry kasvaa, sillä siihen on olemassa kaikki edellytykset.

- Uskon, että vuoden päästä henkilökuntaa on enemmän kuin tämänhetkiset kaksi, Holtari miettii.
- Toivottavasti pystymme myös satsaamaan viestintään entistä enemmän ja olemme saaneet lisää vaikuttavia ja aktiivisia jäseniä.

Holtari näkee LUT-yliopiston panoksen vihreän vedyn käyttöönotossa sekä yhdistyksen kasvamisessa korvaamattomana. Kansainvälisesti tunnettu yliopisto ja sen kumppanit sekä verkostot sekä huipputason tutkimustoiminta tuovat painoarvoa ja osaamista toimintaan.

- Toivon, että saamme synnytettyä kehittyvän ekosysteemin, joka tuottaa aktiivisia sisältöjä ja houkuttelee mukaan uusia toimijoita. Näin saamme myös sijoittajat kiinnostumaan ja koko alueen – ja miksei koko Suomen – vihreään nousukierteeseen.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jami Holtari
Suomen Vetylaakso ry
p. 0400551435